Spletna stran Planinskega društva Prevalje

Vabilo: Olševa – Lipševa vrata, Obelkamen, Govca in Potočka zijalka

V soboto 14.10.2023 vas vabimo na pohod na Olševo: Lipševa vrata, Obelkamen, Govco in Potočko zijalko, ki ga bo vodil vodnik Primož Grešovnik.

Lipševa vrata, domačini jim pravijo tudi Vrata ali Felsentore, so ena od bolj poznanih znamenitosti pogorja Olševa. Lipševa vrata so tri in se nahajajo na avstrijski strani Olševe v neposredni bližini meje. Skozi njih in mimo njih vodi zavarovana planinska pot. So na zelo prepadnem področju, predvsem pod Malimi in Velikimi Lipševimi vrati so globoki prepadi. Vsa tri vrata so res fascinantna stvaritev narave. Obelkamen je 1883 metrov visok vrh, ki se nahaja v grebenu Olševe. Na vrhu se nahaja mejni kamen z oznako RS XXII 1, križ in vpisna skrinjica pa se nahajata na zahodnem predvrhu in sicer na koti 1883, vpisna skrinjica Gorniškega kluba skala pa je še nekoliko nižje. Z vrha, ki meji na Avstrijo, se nam odpre lep razgled proti Peci, Raduhi, Kamniško Savinjskim Alpam, ob lepi vidljivosti pa razgled seže vse do Julijskih Alp in Visokih Tur. Govca je najvišji vrh Olševe, pogorja, ki se dviga nad Koprivno, Solčavo in Remšenikom (Remšenik / Remschenig je dolina na avstrijski strani Olševe). S travnatega vrha, katerim ima tudi vpisno skrinjico z vpisno knjigo in žigom, se nam odpre lep razgled proti Peci, Uršlji gori, Smrekovškemu pogorju, Raduhi, Logarski dolini in goram nad omenjeno dolino, Košuti, Obirju in delu Avstrije. Potočka zijalka je druga znamenitost pogorja Olševa in je 115m dolga ter 20 do 40m široka kraška jama na južnih pobočjih Olševe. Leta 1928 je profesor Brodar odkril staro kameno-dobno bivališče iz pred 40.000 let. Ugotovili so 40 živalskih vrst, ena od teh je bil jamski medved. Poleg živali so odkrili tudi koščena in kamnita orodja in ostanke ognjišč.

Kdaj: 14.10.2023

Odhod: 14.10.2023 ob  6:30h na AP Prevalje

Potek poti: Z osebnimi avtomobili se bomo peljali mimo Črne na Koroškem in naprej proti Koprivni in po panoramski cesti do cerkve Sv. Duha. Od tam se bomo najprej odpravili proti Lipševim vratom. Po ogledu te naravne znamenitosti in sprehodu skozi vsa tri okna se bomo po neoznačeni stezi, ki je na posameznih delih tudi zavarovana z jeklenico, povzpeli na Obelkamen (1883m). Na vrhu bomo imeli krajšo pavzo. Pot bomo nadaljevali po nekdanji graničarski poti po grebenu Olševe proti najvišjemu vrhu – Govci (1929m). Tam bomo imeli čas za malico in krajši počitek. Vračali se bomo po strmih travnikih in po na več delih z jeklenico zavarovani poti proti Potočki zijalki. Po ogledu jame in uživanju v razgledih na Kamniško-Savinjske alpe se bomo vrnili na izhodišče pri cerkvi Sv. Duha od koder se bomo z avtomobili odpravili nazaj proti domu.

Čas hoje: 5 – 6 h – Sv.Duh – Lipševa vrata 1-1½ h, Lipševa vrata – Obelkamen 1h, Obelkamen – Govca 1h, Govca – Potočka zijalka 1-1½ h, Potočka zijalka – Sv.Duh 1h.

Dolžina poti in višinska razlika: 9.5km, 970 višinskih metrov

Zahtevnost: zahtevna kopna tura – deli poti so prepadni

Oprema: obleka in obutev primerna za visokogorje, pohodne palice, čelada, rezervna oblačila, zaščita pred dežjem, zaščita pred soncem (sončna očala in krema), malica in pijača.

Povratek: okoli 15:00 ure

Hrana in pijača:  iz nahrbtnika

Cena prevoza: – (prevoz z osebnimi avtomobili)

Prijave in informacije: Primož Grešovnik (041 598 773)

Rok za prijave: do četrtka 12.10.2023

Previous

Poročilo: Mladi planinci na Brinjevi gori

Next

Obvestilo: Markiranje poti Leše – Ravnjak

2 Comments

  1. Štefka Sirk

    Pozdravljen,
    Kdaj je pohod 7. ali 14. oktobra, namreč v razpisu sta oba datuma, na začetku je 7.10., v opisu ture je pa 14.10. ?
    Lep pozdrav,
    Štefka Sirk

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén