Vabimo vas na pohod na Pogorevc, ki bo v torek 27.4.2021. Pohod bo vodil Primož Grešovnik.

Pogorevc je vrh nad Žerjavom. Strma pobočja se na severovzhodu spuščajo proti Platu, na jugovzhodu pa proti Jazbini. Sam vrh je poraščen z gozdom, zato razgleda z vrha ni. Znan je po pomladanskem cvetenju avriklja ali lepega jegliča, ki ga je tam v izobilju.

Kdaj:  torek 27.4.2021

Odhod: torek 27.4.2021 ob  6:50h na AP Prevalje

Potek poti: Žerjav – Pogorevc – Dukles – Goli vrh – Lenše –Jankovec – Kal – Andrejev vrh – Volinjak – Prevalje

Opis poti: Z rednim avtobusom (odhod AP Prevalje 7:04)  se bomo odpeljali do Žerjava, kjer se bomo po strmem travniku povzpeli do ceste in poti proti lovski koči Dukles. Pot skozi mešani gozd je grebenska in na posameznih delih strma. S poti imamo krasen razgled na Žerjav in Jazbino na jugozahodu in na Peco na severu. Pot poteka po z vresjem obraslem pobočju in kmalu pridemo na Pogorevc in do prvih skal, kjer bomo lahko videli cvetoči avrikelj. Pot ob skalah je ožja, zato je tam potrebna malo večja previdnost pri hoji. Pri lovski koči Dukles bomo imeli postanek za malico. Pot bomo nadaljevali preko Golega vrha in Lenš na Jankovec, ki je s 1200m nadmorske višine najvišja točka občine Prevalje. Z Jankovca se bomo spustili na Kal in mimo Predovnikovega vrha pot nadaljevali proti Andrejevemu vrhu in Volinjaku. Z Volinjaka sledi še spust do Leških cerkva od koder se bomo povzpeli na Pristov vrh in se mimo Riflovega in Kajžerjevega vrha spustili do Prevalj.

 Čas hoje: Žerjav-Dukles cca 1.5-2h, Dukles-Jankovec cca 1-1.5h, Jankovec – Prevalje 2-2.5h, skupaj 4.5-5.5ur

Višinska razlika na poti: 950m

Zahtevnost: lahka kopna tura

Oprema: obleka in obutev primerna za sredogorje, pohodne palice (če jih uporabljaš), rezervna oblačila, zaščita pred dežjem

Povratek: okoli 15:00 ure

Hrana in pijača: iz nahrbtnika

Prijave in informacije: Primož GREŠOVNIK (041 598 773) ali po elektronski pošti primoz.gresovnik@sgn.net

Rok za prijave: do petka 23.4.2021