Naša nova vodnica Kaja Kos je bila v preteklem tednu na zimskem delu usposabljanja za planinskega vodnika 2. kategorije na Komni. Njen zapis in slike z usposabljanja si lahko preberete in ogledate spodaj.

Prejšnjo polovico tedna in vikend smo se vodniki PZS tečajniki za drugo stopnjo udeležili zimskega dela tečaja na Komni. Vreme nam je služilo bolje, kot bi sploh lahko želeli, a sonce ter mraz čez noč sta pripomogla k debeli skorjici ledu pod nogami, tako da za noben korak ni bilo možno predviditi, a se bo ugreznil ali ne.

V sredo smo se čez kopno Komarčo podali do zimsko belega Črnega jezera, nato pa na rob Komarče in do Doma na Komni. Še nikjer nisem pojedla toliko desertov, kot so nam jih pripravili tam…

Vsak dan smo trenirali iskanje z žolno (najzanimivejši je bil preizkus drugih žoln), skupinsko preverjanje žoln ter organizacijo v primeru plazu. Gorski reševalci in inštruktorji so bdeli nad nami pri  preizkusih snežne oddeje na kanadski, norveški in tudi švicarski način, tu in tam smo naredili prerez snežne oddeje, ki je bila na Komni debela cca 120cm. Stestirali smo tudi sondiranje in pikanje v zasutega ter se ga naučili izkopati. Povadili smo vrvno ograjo v snegu in dinamično varovanje v navezi. Vadili smo padanje s cepinom in hojo z derezami.

Pregledali smo ogromno plazovnih videov, spoznali portal Crossrisk ter analizirali vremenske in plazovne napovedi po modelu 3 x 3.

Tudi bivakirali smo na -13, a nekaterih ni zeblo prav nič. Jure nam je zelo angažirano pripravil nepozaben tečaj. Hvala vsem inštruktorjem: Andreju, Francu, Mijotu in Juretu, GRSjevki, pripravnici za inštruktorico PZS Katarini in GRSjevcema Jožetu ter Damjanu za prikaze in razlage ter deljenje izkušenj.

Zapisala: Kaja Kos