Na praznični dan 27.4. je naša vodnica Kaja Kos imela pohod na Pogorevc. Kako so se na pohodu (kljub najprej nekoliko slabšem vremenu) imeli, si preberite v njenem zapisu.

Na praznik boja proti okupatorju, ki naj bi bil dan ustanovitve OF (a baje to ni), smo se odpravili …

Najprej iskat odprt kafič, da bi pregnali dež.

Komaj smo ga našli nekje v Mežici. Zbrali smo se člani PD Prevalje in Dravograda, nekaj pa se jih je dežja kljub kmalu jasni napovedi ustrašilo že doma.

Pohoda smo se na koncu udeležili trije in ni nam bilo žal. Po 10minutah rošenja je dež popolnoma prenehal in pot smo opravili varno ter brez težav. Začetek poti (kakšne 100m) je sicer težko najti, saj so ob rekonstrukciji ceste uničili vstop na lovsko pot. Nadaljevali smo po lepem gozdnem terenu, kjer smo si 15minut pot skozi vetrolomno območje pomagali najti s postavljenimi možiclji. Nato pa je pot od ceste pod Ledravcem jasna in poteka po gozdni cesti in potkah mimo vikendov z razgledom na Žerjav ter skritega vojnega spomenika ter Šahmanovega bunkerja s spominskimi ploščami na Krajnčevo vlako in po njej mimo mostiča pod skalami z avriklji le še nekaj minu do l.k. Dukles. Tukaj pa nas je čakalo presenečenje- kakšne 30 planincev PD Ruše!

Pohiteli smo, da smo jim ‘bk pogledali’ vse avriklje 🙂 in nadaljevali v dolino do izhodišča- parkirišča za ferato Mučevo.

Ob ‘Wiki’-hitri osvežitvi pomena praznika, ki nam je omogočil prosti čas za naš pohod pa sem izvedela, da je baje pravi dan ustanovitve OF 26.4., vendar je na ta isti dan Hitler obiskal Maribor in ga zato niso želeli imenovati za dan praznika.

Zapisala Kaja Kos